ارزیابی ارتباط بین پیش بینی سود مدیریت با ریسك و ارزش شركت های پذیرفته شده دربورساوراقبهادارتهران
واژه های کلیدی:
دقت پیش بینی، دفعات پیش بینی، سود هر سهم، بازده شرکت، ریسک سیستماتیک
اهداف فرعی:
1) تعیین رابطه بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم با ریسك سیستماتیک در قلمرو تحقیق.
2) تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود هر سهم با ریسك سیستماتیک در قلمرو تحقیق..
3) تعیین رابطه بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق.
4) تعیین رابطه بین دقت پیش بینی سود هر سهم با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق.
6-1)سوالات تحقیق:
انجام تحقیق حاضر در راستای نیل به اهداف تعیین شده و پاسخ به یک پرسش اصلی و پرسش های فرعی برگرفته از آن به شرح ذیل به انجام رسیده است:
سوال اصلی
بینپیشبینیسودهرسهمتوسطمدیریتباریسکوارزش شرکت در قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
سؤالات فرعی:
- بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ریسك سیستماتیک در قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
- بین دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ریسك سیستماتیک در قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
- بین فراوانی پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
- بین دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت با ارزش شرکتدر قلمرو تحقیق چه رابطه ای وجود دارد؟
7-1)فرضیه های تحقیق:
با عنایت به استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در مطالعه جامعه آماری یا شرکت های منتخب بورسی، به منظور استنتاج از روش استقرای آماری مبتنی بر آزمون فرض استفاده شده و لذا استنتاج مبتنی بر طرح یک فرضیه اصلی یا اهم و با تجزیه آن 4 فرضیه فرعی به شرح ذیل به انجام رسیئه است:
8-1)تعاریف عملیاتی واژه ها:
ریسک:
خرید اینترنتی فایل کامل :
عبارت از احتمال اختلاف بازده واقعی یک سرمایه گذاری از بازده مورد انتظار آن می باشد (حجازی، 1386، 245)
ریسک سیستماتیک
آن بخش از کل ریسک مجموعه اوراق بهادار که غیر قابل حذف بوده و به علت وجود عواملی که بر قیمت کل اوراق بهادار اثر می گذارد، به وجود می آید که به وسیله βاندازه گیریمیشود. تغییراتدرمحیطاقتصادی،سیاسی،اجتماعی،نرخبهره،قدرتخریدمصرفکننده،شرایطعمومیبازارازمنابعریسکغیرقابلاجتناببهشمارمیروند. (حجازی،1386، 246)
ارزش شرکت
جهت ارزیابی ارزش شرکتاز معیارهای مختلفی از جمله معیار نسبت Qتوبین استفاده شده است (حسینی و دیگران،1385، 72)
نسبت Q توبین
در این تحقیق از روش محاسبه Q ساده استفاده شده است که در آن معیار یاد شده از تقسیم ارزش بازار کل دارایی های شرکت بر ارزش دفتری کل دارایی ها شرکت بدست می آید (خداداد حسینی و دیگران، 1385، 73)
سود پیش بینی شده هر سهم
سودی است که نشان دهنده برآورد مدیریت از سود آتی شرکت می باشد و از حاصل کل سود پیش بینی شده بر تعداد سهام حاصل می شود(خوش طینت، 3،1385)
دقت پیش بینی
عبارتست از لگاریتم طبیعی توان دوم اختلاف سود(زیان) پیش بینی شده از سود(زیان) واقعی تقسیم بر توان دوم سود(زیان) پیش بینی شده (اشتباه کمتر یعنی دقت بالاتر)(گونوپوس[1] ،2004،89).
دفعات پیش بینی
عبارتست از مجموع تعداد پیش بینی اولیه ودفعات تجدید نظر در سود پیش بینی شده تا پایان دوره مالی
9-1)روش کلی تحقیق
روش کلی این تحقیق را میتوان از چهار جهت به شرح ذیل مشخص کرد:
1) از جهت هدف: این تحقیق به دنبال طرح نظریه الگو یا ابزار جدید نبوده بلکه به دنبال به کارگیری روشها و مدلهای موجود مربوط به ارزیابی عملكرد در قلمرو تحقیق در راستای تعیین رابطه بین پیش بینی سود با ریسک سیستماتیک و ارزش شرکت در قلمرو تحقیق و مبتنی بر آن ارائه رهنمودهایی در راستای بهبود عملكرد در قلمرو تحقیق بوده است، بدین لحاظ میتوان این تحقیق را از نوع تحقیقات کاربردی نامید.
2) از نظر روش استنتاج: از آن جهت که از طرفی در مطالعه جامعه آماری در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده و از طرف دیگر در استنتاج از استقرای آماری و آزمون فرض بهره گرفته شده است. بر همین مبنا طی استنتاج، هدف تعمیم و تسری نتایج بوده لذا روش استنتاج مورد استفاده در بیان مشاهدات نم.نه ای از نوع توصیفی و در تعمیم مشاهدات به جامعه آماری از نوع استقرایی بوده است.
3) طرح تحقیق: با عنایت به اینکه داده های آماری مورد استفاده در این تحقیق دادهای عملکردی مربوط به آخرین مقاطع زمانی دوره ای بوده و به طور کلی بازه زمانی گذشته میباشد طرح تحقیق از نوع پس رویدادی، گذشته نگر یا توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تجربیات گذشته یا به عبارتی expose facto میباشد.
4) ماهیت داده ها و روش ها: با عنایت به اینکه داده های آماری و متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق غیر کیفی و در تعیین اندازه گیری كارایی و سنجش تاثیر آن بر جذب سپرده های شعب از روش های كمی مدل سازی ریاضی و تحلیل همبستگی كمی استفاده شده است، روش کلی یا نوع تحقیق از جهت ماهیت و نوع داده ها و روش های مورد استفاده از نوع “کمی“ یا “غیر قضاوتی“ بوده است.
[1].Gounopoulos